RSS Feed

hazy Shah Alam

Posted on

Urgghhhh… mate berair pedih, hidung gatal, bersin. bau asap.. Why suddenly there’s haze in our country? smlm tengok berite mcm x perasan kebakaran berpunca dari mana.. IPU kt Shah Alam anatara yang paling tinggi plak tu.  Dahla kt opis bau cat, keluar dr ofis menghala ke Town Hall session kt Kelab Shah Alam, kelabu asap je pemandangan. Mati sel otak dengan pencemaran bau mcm nih.. huhu!

smlm mase Town Hall session nak habes, baru aku terkedek2 nk tny soklan “bulehkan maternity leave bagi flexi 2 months or 4 months with 3rd and 4th month half the salary?” kat DiGi buat mcm nih so sempatla si ibu nk bermanja2 dgn anak dan lepaskan baby yg dah besar sket ke tangan baby sitter. Tapi tak sempat nk bersalin, aku dah meninggalkan DiGi.. sob sob.. kesimpulannye, soklan tu tersimpan dalam dada aku jelah. tunggu la next town hall session baru bangkitkan.

ish, aku kalau tulis entry, bahasa bercampur2. nk kene praktis tidak mengrojakkannye..hihi.

 

Jalan Clear

Posted on

hari ni jalan clear.. but it makes no difference pun sbb aku naik moto.. preng prengggg.. smpai ofis, member ckp certain ofis in KL dpt cuti.. huwaaaaaa! bestnye diorg! lain kali bersih buatla demo kt Stadium Shah Alam, nnt org Shah Alam dpt cuti.. keh keh keh!

hrni pakai bj kurung. 2nd time sejak setahun keje kt TIME nih. dah bleh pakai bj kurung sbb skrg dag naik scooter. kat kaki tu xde penghalang untuk menyingkap kain.. hehe!

baru teringat esok massive road block. dah ter’setup’ meeting between owner rumah sewa aku kt shah alam dgn Kak Ira yg akan tak over sewa rumah tu. SMS kat si Alice tu, 2-3 hari baru die reply. hmmm.. susah betul la org yg nk buat demo demo nih. takkan nak jadi mcm Mesir haritu.  huru hara negara smpai nak kuar pun tak selamat.. haihlaaaa..

today is today

Posted on

and today must be better than yesterday. somehow today woke up with fluctuating mood, more on the negative side.. mungkin sbb aku termimpikan en razali (difficult customer).. hoho! terlalu memikirkan sampai masuk mimpi.. last2 network portion ko yang problem.. sesuke hati je nk under-estimate org, gunakan ayat2 yang tak sedap didengar. why do you have to be so difficult? ko akan dapat ke ape yg ko nak? balik smlm pun dgn perasaan tak  berapa best sbb duk menyimpan kebengkakkan hati dek kurang kerjasama dr team members.. keje ko keje ko, keje aku keje aku.. masalahnye keje ko pun aku buat, ape cer?? takleh nk tolong langsung ke? byk kali aku cube sabar.. aku pun tak reti nk menjawab balik. kalau menjawab kang jadai panas itu bilik mcm ape yg jadi kt DiGi dulu.. hohoho! kaki gaduh kah aku ni? org nk malas biaq pi depa la, yg ko nk jadi mcm leader apesal? huhu..mane tahan, kalau keje malas tu tak efek nama baik team, kenela ambik tindakan. penat2 je kite naikkan name, tp org lain duk same level je bertahun2 keje.. pastu salahkan management kenapa gaji tak naik, bonus tak dapat.. lu fikirla sendiri

tadi otw gi keje nampak kete terbabas kt mahameru cabang nk gi damansara.. haish, pagi2 dah bwk laju2.. ke mengantuk tak cukup tido. smlm ade viva terbabas jugak kt lengkung nk ke kl sentral cabang mahameru jugak. sib baik die tersangkut kt bukit tu and tak jatuh atas kete yg lalu bawah hala ke muzium tu. hrtu ade Unser terbabas and tergantung kt flyover tu. ntah mcm mane la perasaaan pakcik tu time kete die cmtu.. huuhhh~ kene buat divider tu pjg sket la. aku tgk ade dlm 1 meter xde pape shield flyover tu dgn jalan kt bwh.. sgt bahaya wo! tapi nak highlight tu mcm mane eh? ..

ganti puase

Posted on

seperti biase, nak dekat pose another year from muslim calendar, baru nk ganti.. tabiat yang mesti dihentikan dengan segera… haishhhhh~

smlm baru sehari ganti puase then hari ni tangguhkan sehari just in case tak mampu.. arghhh.. mampu tak mampu, mesti dilaksanakan secepat mungkin.! chaiyok!

pulang smlm disambut lamb chop yg dah ku marinate terlebih dahulu. kuah black pepper mak masih kurang tau membuatnya, so aku gagahkan jugak bdn yg letih berulang alik kl-shah alam ni untuk menumis sos tersebut.

maghrib masuk, then aku dgn laparnye melahap kambing tersebut bersama butter rice (kalau kat kedai cover cun so xkonyang la jwbnye mkn lamb chop cenggitu). hasben ku pulang tatkala mahgrib then makan bersama. ika duk kt kerusi ‘osim’nya melihat kami menjamah makanan dari tepi.. sabar ye ika, you are not ready to eat yet. later later mummy feed you okay~

smlm xbrape ade mood. mungkin suasana ofis agak senyap. harini dtg kerja dgn semangat dan mood pun berkobar2 nk berkerja. harini suasana ofis agak meriah dgn usik mengusik di sana sini.. sah aku ni jenis yang tidak boleh kesunyian.. hmmmmm

hujan lebat

Posted on

hujan lebat sekarang ni kt area shah alam.. tengah tunggu idora coming over for early dinner tp die busy lg kt opis tu. tup2 hujan lebat la plak. dahla aku agak fobia duk umah sorang2 time hujan lebat cenggini.. terkenc*** aku dgr bunyi guruh yg menyambar2.. oh, mcm drama plak.. enal pun musti blk lmbt tunggu hujan reda.. pg td gatal mkn garlic bread ngn chic soup konon xnk mkn nasi 2 kali sehari. skrg dah lapau.. mkn sorg2 lak xbest.. tunggu jela para tetamu ku dtg..

dah lame jgk bumi shah alam ni x ditimpa hujan.. skrg pun mmg org sume tau musim kemarau.. smlm balik kg enal pun paritnye hbs kekeringan. tp elok2 time org nk dtg kenduri smlm, hujan lebat pun turun. smlmnye agak panas pula.. ni mesti pengantin lupe nk baling spenda kt atas bumbung ni.. hahahha!

harini masak paprik udang ngn sup cendawan. smlm masak asam pedas sardin sbb dah lame ngidam. kuah yg baki tu aku suke simpan buat cecah lempeng ke jemput2 ke.. nyam2! ade ikan kembung dlm fridge tp xtau nk masak ape esok luse.. masak singgang pun sodap kan! lauk org beranak.. hehe!

hrni aku MC sbb sakit pinggang yg amat.. mungkin kesan aku jatuh dlm bilik air kt tasik banding dulu.. takutnyeeeee.. mak aku dulu pun pernah jatuh bilik air, pastu bersalin abg aku yg 1st, die xleh jln lgsg.. nauzubillah.. dulu2 ms mule2 kawen pun same.. duk sibuk cuci rumah, alih2 xleh nk lurus pinggan.. kaki sebelah xleh nk lurus lgsg.. tula, mak aku dah pesan jgn angkat brg2 berat. aku degil.. nk jugak buat keje yg org laki buat.. dulu slambe je angkat kotak peluru mase keje part time kt kedai pistol kawan arwah ayah aku. berat tp bile dah dpt angkat puas hati.. tp, tunggulah kesannye nanti… oh no!

ooopss. . dah lebih mase.. time to log out…. chiow!

refresher

Posted on

trying to refresh my blog which had been left since ages!

org lain nk blog, aku pun nk blog.. last2 jadi cenggini lah.. hahaha..

ade tujuan jgk sebenarnye aku nk menghidupkan semula blog ni..

starting april, aku nk mule berjinak2 dlm dunia business, insya-Allah.. mungkin dalam bisnes mkn2.. tapi kecik2 la dulu.. tgh pikir mane nk crk client.. ideas are most welcomed.. tapi, masih adakah org membaca blog ku ini😦

trip report :)

Posted on

20 may – jam 4.50pm (waktu london) kami tiba di stansted airport selepas 13 jam memeram punggung dlm kapal terbang :sick: .. smpai2 trus ambik kete sewa (carhire3000.com). kitorg patut dpt opel vectra atau seangkatan dgnnye tp ntah cmne, dpt mercedes mini mpv instead yg mane lg best laaaa thumpup .boot and passengers’s seat die agak spacious (takut xmuat luggage kitorg yg besau2 nih).die punye angin sepoi2 die mcm kite duk dpn ekon full blast :sick: pstu kitorg gune Guna Pasti Sampai umpat utk ke hotel kami di daerah hounslow (dlm 70km dr airport, 20km dr bndar). mase ambik kunci kt main ofis die, ade kedai halal dpn tu n kitorg pun borong pizza large 2 kotak utk 7 GBP. murah tuuu.. RM35++ utk 2 pizza besar. rase die mmg sdp wpun die tabur2 mcm effortless je drool
kitrg check in to the Bridge House , rumah tu banglo yg dah modified jd mcm motel.. kitorg dpt bilik bwh dkt ngn kitchen ngn toilet (yes, toilet shared sbb ni budget hotel) mase smpai tu xnmpk org lain pun n kitorg gune dapur die pun dgn senang lenang. satu luggage besar kitorg tu ade rendang ayam, rendang daging, serunding ikan daging ayam, smbal ikan bilis, milk rolls,kopi, teh, tuna cili, nasi impit, telur rebus, acar,sup bunjut, sup cendawan.. pendek kate, kitorg mmg xmkn kt luar lgsg except kt paris sekali ngn kt hounslow tu beli pizza 2 kali.mknn pun tahan lame sbb cuace sejuk kt sane.lps da mkn2, kitorg trus terdampar tido xsedar2 dek keletihan naik kpl terbang dan cuace yg amat condusive utk tido lena..

21 may – bgn pagi trus sarapan. kitorg terjage kul 5 lebih pagi n matahari dah naik mcm pukul 8 pagi. siang kt sane pjg. kul 9 mlm pun matahari ade lagi. kul 8 pagi kitorg gerak gi central london dgn xtau nak p mana sbb byk sgt tpt nak pegi. drive sekitar london br tau yg parking agak susah. crk tower bridge, xsangke dah dpn mate n kepala tgh pening nk concentrate ngn traffic n finding parking space. last2 trus gerak crk british museum n parking kt tpt secure sket.lps gi museum, kitorg xtau nk gi mane jgk, then my dad suggest gi madame tussauds tp abah stay kt dlm kete je sbb die dh prnah pegi n xlarat nk jln. on the way nk ke bgnn die, lalu kt area souvenir, aku yg rmbg mate ni pun menyinggahla utk tgk sebarg due bende. last2, terbeli jgk pen sket,tshirt 2, jay beli cap, mak beli keychain. sblm masuk kedai tu, ade org tny nk masuk m. tussauds ke, aku pun ckp iye la. die kate leh dpt murah. mule2 mcm skeptical sbb ape untung die dpt. pastu die ckp leh dpt 15GBP instead of 25GBP. aku teringt mmg ade trbace yg entrance fee die dlm 20gbp++ so aku pun setujula. later, die bg sekeping kerts mcm online booking dan kitorg byr die 60gbp utk 4 org. mase nk masuk tu dpt VIP entrace xyah baris pjg2 n kt kaunter nk ambik pass, mmg die ade tulis fee 25 GBP.kire nasib baik la aku caye kt org tu. save 40GBP tuu.. duit mesia dah RM216 tuu.hbs tu, trus blk umah dah penat jln2 kaki.smpai umah, mcm bese mkn2 pastu trus ttido. konon nk rehat jap n mlm kuar blk sbb nk tgk london in the night tp sume bjaye berlayar ke mesia jap.. :lick:

22 may – bgn pg sarapn then kuar gi tgk buckingham palace.kitorg trdtg awal so xdpt la nk tgk changing of guards die.lps tu trus gi tpt rental kete nk ambik insurans utk bwk kete msk paris.trus head to paris dan kitorg naik euro tunnel utk merentas selat ape ntah.journey dlm 35 min je.kelajuan train tu 140 kmj.tiket gi blk 151 GBP.mahal sketla.tp cr lain pun lebih kurang je rege nye kot.nak xnk musti rentasi selat tu.smpai paris, nk crk hotel berpusing2 wpun gune GPS sbb simpang die dekat2 n kalau missed kene pusing 1 round sbb sume jln 1 way je. parking toksah ckp la.mmg sorg kene turun bg direction spy parking ngam2 kt tepi jln tu.ms dtg tu sib baik ade parking btul2 dpn hotel.lps tu, hampeh.. parking merate2.. jalan la kaki dlm 300-400 meter. tp sonok jln2 kaki kt situ.cuace je nyaman n xsejuk melampau.xpakai kot pun ok lg.smpai hotel, unpack sume bende.br realize yg mknn kitorg tu penuh satu katil.tu pun dah mkn separuh ms kt london.huhu.. hbs mkn, kuar plak jln2 gi moulin rouge tu. sederet kt moulin rouge tu sume kedai s3ks. sib baik diorg xkacau org lalu lalang.kt situ jgk beli t-shirt.duk ralit beli t-shirt, fridge magnet ngn keychain lupe lak nk beli tepukdahi adoiyai.. rugi.. rugi..
ok.. smbung next posting lak.. lotih dah nulis ni.. :lick: